Η IATA αλλάζει τις διαστάσεις των χειραποσκευών στα αεροπορικά ταξίδια

Η IATA αλλάζει τις διαστάσεις των χειραποσκευών στα αεροπορικά ταξίδια

Η πρωτοβουλία ‘Cabin OK’ της IATA για τις χειραποσκευές σκοπεύει να παράσχει στους επιβάτες μεγαλύτερη διασφάλιση ότι οι χειραποσκευές τους θα ταξιδέψουν μαζί τους στην καμπίνα, ακόμη και όταν η πτήση τους είναι πλήρης. Ένα λογότυπο που θα αναγράφει ‘IATA Cabin OK’ θα επισημαίνει στο προσωπικό καμπίνας ότι η χειραποσκευή είναι μέσα στις συμφωνηθείσες προδιαγραφές.

Τα νέα όρια στις χειραποσκευές, στα οποία κατέληξαν αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροσκαφών και ανακοίνωσε η IATA είναι 55cm ύψος, 34cm πλάτος και 20cm βάθος για να μπορέσει να βρίσκεται στην καμπίνα αεροσκάφους με 120 θέσεις και άνω.

Τα συγκεκριμενα όρια δεν αποτελούν το όριο του μεγαλύτερου μεγέθους χειραποσκευής. Η κάθε αεροπορική εταιρεία έχει το δικό της, το οποίο και δεν επηρεάζεται από το ‘Cabin OK”.

Ένα λογότυπο που θα αναγράφει “IATA Cabin OK” θα επισημαίνει στο προσωπικό καμπίνας ότι η χειραποσκευή είναι μέσα στις συμφωνηθείσες προδιαγραφές.

“Η δημιουργία ενός κοινά αποφεκτού μεγέθους χειραποσκευής καμπίνας θα επιφέρει την κοινή λογική και την τάξη στο πρόβλημα των διαφορετικών μεγεθών των χειραποσκευών. Γνωρίζουμε ότι η παρούσα κατάσταση μπορεί να είναι ενοχλητική για τους επιβάτες. Η πρωτοβουλία αυτή θα βοηθήσει ώστε να ομαλοποιηθούν οι ανωμαλίες και να βελτιωθεί η ταξιδιωτική εμπειρία” λέει ο Tom Windmuller, Senior Vice President Αεροδρομίων, Επιβατών, Cargo & Ασφάλειας της IATA.

Μέχρι σήμερα, τα μεγέθη που ισχύουν για κάποιες εταιρείες είναι ενδεικτικά:

  • British Airways: 56cm X 45cm X 25cm
  • Air France: 55cX 35cm X 25cm
  • Easyjet: 56cm X 45cm X 25cm
  • RyanAir: 55cm X 40cm X 20cm
  • Aegean: 56cm X 45cm X 25cm
  • Lufthansa: 55cm X 40cm X 23cm

Ωστόσο τα νέα επιτρεπόμενα όρια προς το παρόν δεν είναι υποχρεωτικά αν και ήδη μεγάλες αεροπορικές όπως οι Lufthansa, Emirates και Qatar Airways έχουν δηλώσει ότι θα τα εφαρμόσουν. Από την άλλη η Air Canada και η WestJet ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τα νέα επιτρεπόμενα όρια.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αρκετές μεγάλες κατασκευάστριες εταιρείες αποσκευών έχουν δημιουργήσει προϊόντα συμβατά με τις νέες προδιαγραφές και αναμένεται ότι χειραποσκευές με το λογότυπο “Cabin OK” της IATA να φτάσουν στα καταστήματα λιανικής πώλησης μέσα στο χρόνο. Η αναγνώριση του σήματος θα γίνει εν καιρώ, καθώς ολοένα και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα αποδέχονται την παρούσα πρωτοβουλία.

[Πηγή]

Post Written by