ΥΠΑ: Συμβουλές για τα αεροπορικά ταξίδια

Μερικές πρακτικές συμβουλές προς το επιβατικό κοινό που πρόκειται να ταξιδέψει αεροπορικώς δίνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με αφορμή την αυξημένη κίνηση κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση ματαίωσης, ακύρωσης ή καθυστέρησης της πτήσης τους, οι επιβάτες δικαιούνται χρηματική αποζημίωση, ανάπαυση, φαγητό ή και επιστροφή του αντίτιμου του εισιτηρίου τους.

Σε περίπτωση που η εταιρεία αρνηθεί να συμμορφωθεί με τους παραπάνω όρους, οι επιβάτες μπορούν να απευθυνθούν στην ΥΠΑ, η οποία θα αναλάβει την επιλύση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί.

Τα βασικά που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες είναι τα εξής:

-Σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης τα ποσά που προβλέπονται είναι €250 για πτήσεις μικρότερες των 1500 χλμ, €400 για πτήσεις από 1500 έως 3500 χλμ και €600 για πτήσεις άνω των 3500 χλμ.

-Όταν αφορά σε ακύρωση πτήσης προβλέπεται επιστροφή του αντίτιμου του εισιτηρίου, γεύμα, κατάλυμα, επικοινωνιακές διευκολύνσεις, αποζημίωση ή δυνατότητα μεταφοράς σε άλλη πτήση.

-Εάν σημειωθούν μεγάλες καθυστερήσεις, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα για κατάλυμα, γεύμα και αν η καθυστέρηση υπερβαίνει τις 5 ώρες, δυνατότητα επιστροφής του αντίτιμου του εισιτηρίου.

-Σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής αποσκευών, οι ταξιδιώτες έχουν δυνατότητα διεκδίκησης έως και 1000 DSR (1SDR=€1,18).

Τέλος, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων οι επιβάτες πτήσεων που φτάνουν στον τελικό τους προορισμό με τρεις ή παραπάνω ώρες καθυστέρηση, δικαιούνται πλέον κατ’ αποκοπή αποζημίωση μεταξύ 250 και 600 ευρώ.

Επίσης, βάσει διαφορετικής απόφασης του ΔΕΚ, οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλλουν αποζημίωση και σε περιπτώσεις ακύρωσης ή καθυστέρησης πτήσης εξαιτίας τεχνικών λόγων, καθόσον οι τεχνικοί λόγοι δεν ανήκουν σε έκτακτες περιστάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Post Written by