Έκλεισε εντελώς ξαφνικά η αεροπορική εταιρεία Spanair

Έκλεισε εντελώς ξαφνικά η αεροπορική εταιρεία Spanair

Spanair

Ο ισπανικός αερομεταφορέας Spanair, με έδρα Βαρκελώνη, ανακοίνωσε αναπάντεχα την παύση των λειτουργιών του, ακυρώνοντας 220 πτήσεις και φέρνοντας σε δυσχερή θέση περίπου 22.000 επιβάτες που έχουν ήδη κάνει κρατήσεις.
Η ισπανική αεροπορική εταιρεία Spanair, μέλος της Star Alliance, και δίκτυο τακτικών πτήσεων σε Ισπανία, Ευρώπη και Δυτική Αφρική έπαυσε ξαφνικά τη λειτουργία της την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου.
Η αεροπορική εταιρεία είχε εμπλακεί σε συντριβή αεροσκάφους του 2008, στην οποία σκοτώθηκαν 154 άτομα, όταν ένα από τα MD-82s του στόλου της κατέέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Barajas της Μαδρίτης.
Η εταιρεία βρισκόταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση και πριν από τη συγκεκριμένη τραγωδία – η συντριβή όμως έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Έως το 2009, η Spanair ήταν θυγατρική της Scandinavian Airlines, με ποσοστό συμμετοχής λίγο κάτω από το 20% της εταιρείας. Η Spanair, μέλος της Star Alliance, είχε δίκτυο τακτικών πτήσεων τόσο εντός Ισπανίας όσο και προς την Ευρώπη, με επέκταση στη Δυτική Αφρική. Η εταιρεία, που ανήκει σε κοινοπραξία με έδρα την Καταλονία, σταμάτησε ξαφνικά τη λειτουργία της την Παρασκευή, επικαλούμενη έλλειψη χρηματοδότησης. Ο πρόεδροε της Spanair, Ferran Soriano, δήλωσε ότι η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας έκοψε τα κονδύλια, καθώς η αεροπορική εταιρεία απέτυχε να προσελκύσει επενδύσεις. Μία δρομολογημένη συνεργασία με την Qatar Airways τελικά απέτυχε.

Η ισπανική κυβέρνηση σημειώνει ότι θα αναλάβει δράση κατά της αεροπορικής εταιρείας, καθώς η ξαφνική διακοπή της λειτουργίας της παραβιάζει τους κανονισμούς αερομεταφορών της χώρας. Περίπου 22.000 επιβάτες, οι οποίοι είχαν κλείσει θέσεις σε πτήσεις της Spanair τώρα πρέπει να κάνουν εναλλακτικά σχέδια και να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων.

Η βρετανική εφημερίδα “Guardian” ανέφερε ότι οι νομικές διαδικασίες που ξεκίνησε η κυβέρνηση της Ισπανίας εναντίον της Spanair θα μπορούσαν να οδηγήσει σε επιβολή προστίμου 9 εκατ. ευρώ για δύο “σοβαρές παραβάσεις” της νομοθεσίας περί ασφάλειας των αερομεταφορών, καθώς η εταιρεία παραβιάζει τις υποχρεώσεις της για την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών και προστασία των επιβατών.

Στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Αεροπορικών Εταιρειών Χαμηλού Κόστους (European Low Fares Airline Association) δήλωσε ότι τα μέλη του, που πραγματοποιούν τα ίδια δρομολόγια με τις με αυτά της Spanair θα προσφέρουν ειδικά μειωμένες τιμές σε επιβάτες, για να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

[Πηγή]

Post Written by