Στις 26 Ιανουαρίου η απόφαση για τη συγχώνευση Olympic Air-Aegean Airlines

Στις 26 Ιανουαρίου αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, να αποφανθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επί της προτεινόμενης συγχώνευσης της Olympic Air με την Aegean Airlines.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η προθεσμία για τη λήψη απόφασης από την Επιτροπή λήγει στις 2 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη κοινοτική διαδικασία, η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την προτελευταία -πριν τη λήξη της προθεσμίας- εβδομαδιαία τακτική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Επιτροπής. Με δεδομένο ότι στις 2 Φεβρουαρίου υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της Επιτροπής, η εκτίμηση είναι ότι η απόφαση για την προτεινόμενη συγχώνευση θα ληφθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 26 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Ιουλίου 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει έρευνα σε βάθος, με βάση τον κανονισμό συγκεντρώσεων της ΕΕ, για την προτεινόμενη συγχώνευση της «Olympic Air» με την «Aegean Airlines».

Η αρχική έρευνα της Επιτροπής στην αγορά έδειξε ότι η προτεινόμενη συγχώνευση μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ως προς τον ανταγωνισμό, κυρίως γιατί η νέα επιχείρηση που θα προκύψει θα έχει πολύ μεγάλα μερίδια αγοράς, αν όχι το μονοπώλιο σε όλες τις εγχώριες διαδρομές και σε ορισμένες διεθνείς διαδρομές στις οποίες πραγματοποιούν δρομολόγια και οι δύο επιχειρήσεις.

Κάτι μας λέει πως αν τελικά πραγματοποιηθεί αυτή η συγχώνευση θα πλήγει σε υπέρτατο βαθμό ο όποιος ανταγωνισμός υπάρχει σήμερα στα εσωτερικά αεροπορικά δρομολόγια στην Ελλάδα. Θα ψάχνουμε τα φθηνά αεροπορικά εισιτήρια με το κυάλι...

Post Written by