Θέλετε να φύγετε για  Erasmus; Αυτές είναι οι φθηνότερες (και οι ακριβότερες) πόλεις για σπουδές!

Θέλετε να φύγετε για  Erasmus; Αυτές είναι οι φθηνότερες (και οι ακριβότερες) πόλεις για σπουδές!

 

Λισαβόνα, Πόρτο και Κοΐμπρα

Οι κύριες πόλεις της Πορτογαλίας, η Λισαβόνα και το Πόρτο, είναι ανάμεσα στις πλέον αγαπητές για τους φοιτητές Erasmus χάρη στις λογικές τους τιμές, τον πολιτισμό τους και την έντονη νυχτερινή ζωή που τις χαρακτηρίζει. Έτσι, οι σπουδαστές που μετακινούνται σε αυτές τις περιοχές πρέπει να καταβάλουν, κατά μέσο όρο, 417 ευρώ μηνιαίως για να μείνουν στη Λισαβόνα και 318 στην περίπτωση που επιλέξουν την πόλη του Βορρά, πράγμα που σημαίνει πολύ πιο προσιτές τιμές από εκείνες των άλλων πόλεων Ευρώπης.

Στην περίπτωση της Κοΐμπρα, της τρίτης πορτογαλικής πόλης που εμφανίζεται στον κατάλογο των προτιμήσεων των Ευρωπαίων φοιτητών, η φήμη έχει αποκτηθεί χάρη στο εξαιρετικό της πανεπιστήμιο. Επιπλέον, τα μεσαιωνικά ιστορικά μνημεία, η μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων και η μέση τιμή ενοικίασης, 207 ευρώ, είναι μερικοί ακόμα παράγοντες για να την προτιμήσετε.

Ρώμη και Μιλάνο

Ο ιταλικός τρόπος ζωής, η καλή γαστρονομία ή τα ιστορικά μνημεία κάνουν τη Ρώμη και το Μιλάνο δύο από τις πιο δημοφιλείς πόλεις, στις οποίες πρέπει να προσθέσουμε ότι οι μέσες τιμές ενοικίασης είναι από τις φθηνότερες στην Ευρώπη.

Με αυτή την έννοια, στη Ρώμη θα χρειαστείτε περίπου 490 ευρώ για το ενοίκιο, ενώ στην πρωτεύουσα της μόδας το ποσό αυξάνεται στα 613 ευρώ. Η διαφορά, εκτός από την τιμή, έγκειται στο γεγονός ότι το Μιλάνο είναι ένας από τους πιο μοντέρνους προορισμούς σήμερα, δεδομένου ότι η πόλη έχει μια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και προσφέρει πολλές πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Από τις πόλεις που εμφανίζονται στη μελέτη, η πανεπιστημιακή πόλη Κοΐμπρα είναι η πιο οικονομική όσον αφορά την ενοικίαση, ενώ η βρετανική πρωτεύουσα είναι πιο ακριβή στην Ευρώπη.

Ενδεικτικά:

 • Κοΐμπρα: 207 ευρώ κατά μέσο όρο.
 • Πόρτο: 318 ευρώ κατά μέσο όρο.
 • Λισαβόνα: 417 ευρώ κατά μέσο όρο.
 • Ρώμη: 490 ευρώ κατά μέσο όρο.
 • Φλωρεντία: 501 ευρώ κατά μέσο όρο.
 • Βερολίνο: 522 ευρώ κατά μέσο όρο.
 • Μπολόνια: 560 ευρώ κατά μέσο όρο.
 • Μιλάνο: 613 ευρώ κατά μέσο όρο.
 • Παρίσι: 729 ευρώ κατά μέσο όρο.
 • Μόναχο: 762 ευρώ κατά μέσο όρο.
 • Λονδίνο: 806 ευρώ κατά μέσο όρο.

Βερολίνο 

Τα πανεπιστήμια της γερμανικής πρωτεύουσας έχουν μεγάλο κύρος στους κλάδους της μηχανικής, καθώς και όλο και περισσότεροι Έλληνες επωφελούνται από τη διαμονή τους στη γερμανική χώρα για να μάθουν τη γλώσσα, να γνωρίσουν τον πολιτισμό και να διασκεδάσουν μέχρι πρωίας. Όλα αυτά είναι δυνατά, έχοντας μια από τις πιο προσιτές τιμές στην Ευρώπη όσον αφορά τα ενοίκια, με μέσο όρο τα 522 ευρώ.

Παρίσι 

Η πανέμορφη γαλλική πρωτεύουσα είναι μία από τις πόλεις που κατέχουν τις χαμηλότερες θέσεις στον πίνακα προτιμήσεων και, παρά το γεγονός ότι είναι ένας καλός προορισμός για ένα πρόγραμμα Erasmus, η πραγματικότητα είναι ότι ο μεγάλος όγκος των χρημάτων που απαιτούνται κάνει πολλούς νέους να πάνε σε άλλα μέρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, επί του παρόντος, το ενοίκιο κοστίζει 729 ευρώ, κατά μέσο όρο. Έτσι, αν ονειρεύεστε να πάτε για σπουδές στο Παρίσι, θα πρέπει να αρχίσετε να αποταμιεύετε ή να βρείτε εναλλακτικούς τρόπους για να βγάλετε χρήματα. Ανακαλύψτε τους εδώ.

Λονδίνο 

Η βρετανική πρωτεύουσα είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη παγκόσμιας αναφοράς, η οποία έχει πανεπιστήμια μεγάλου διεθνούς κύρους και όπου εδρεύουν οι διαφορετικές πολυεθνικές εταιρείες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό προορισμό για πολλούς σπουδαστές . Ωστόσο, η πόλη των ευκαιριών είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη όσον αφορά την ενοικίαση, δεδομένου ότι η μέση τιμή φτάνει τα 806 ευρώ το μήνα.

Post Written by